Kanada’da Mimarlik Eğitimi

Şayet Kanada’da Mimarlık eğitimi almayı düşünüyorsanız, programlar hakkında bilgiye ulaşabilmenin ne denli zor olduğunu hayal etmek zor değil. Mimarlık programlarına kabul almak imkansız mıdır? Nasıl hazırlanmanız, nelere dikkat etmeniz gerekir?

Mimarlık tüm dünyada olduğu gibi Kanada’da da en zor programlardan biri. Gerek giriş koşullarını sağlayabilmek gerekse programı bitirebilmek için yoğun bir hazırlık ve çalışma döneminden geçmek gerekiyor. Mimarlık “Professional Program” kategorisinde olduğu için, programı bitirip Mimarlık diplomasını alabilmek için master programının da tamamlanması gerekir.

Her okulun sunduğu derslerin içeriği hangi fakulte tarafından sunuluyor olduğuna bağlı olarak değişir. Almak istediğiniz eğitimi içeriğine göre seçmeniz doğru karar vermenizi sağlayacaktır. Örneğin University of Waterloo bünyesinde sunulan Mimarlık programı Mühendislik Fakültesi bünyesinde sunulur ve teknik eğitime daha fazla ağırlık verir.

Program seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer husus, programın çalışma dönemini kapsayıp kapsamadığıdır. Co-op adı verilen çalışma dönemi okula ayırmanız gereken süreyi uzatsa da alanınızda iş deneyimi kazanmanız açısından oldukça önemlidir. Özellikle de Mimarlık gibi saha eğitiminin çok önemli olduğu bir alanda okurken iş deneyimi kazanmanız yoğun bir temponuz olacağına işaret etse de, uzun vadedeki hedefleriniz için çok önemlidir.

Mimar olmayı hedefleyen öğrenciler neler yapmalı?
Öncelikli olarak bu programlara kabul alabilmek için 2 aşamalı bir değerlendirmeden geçiyorsunuz. İlk aşama not dökümleriniz ve TOEFL / IELTS sonuç belgelerinizle yapılacak değerlendimedir. Başvurduğunuz programın spesifik koşullarını sağlıyor olmanız gerekir. İkincisi ise çizim ve analitik düşünme becerilerinizi gösterebileceğiniz portfolio çalışmalarınızdır.

Mimarlık programı genellikle büyük araştırma üniversitelerinde sunulduğu için, istedikleri not ortalamaları da yüksek olur. 11 ve 12. Sınıflarda Matematik ve Fizik dersi almış olmanız gerekir. Mcgill University Matematik, Fizik derslerine ek olarak Kimya derslerini de almış olmanızı ister.

İkinci aşama olan Portfolio hazırlığına gelmeden önce hazırlayacağınız essayler ve CV’niz değerlendirmeye alınır. Okulların her birinin kendi spesifik formları ve soruları vardır ve bunları Mimarlık Programı ile ilişkilendirerek yanıtlamanız beklenir.

Portfolio hazırlığı ise uzun zaman ayırarak hazırlanmanız gereken bir süreçtir. Hem temel çizim becerilerinizi hem de analitik düşünme ve problem çözme becerilerinizi gösterebileceğiniz bu dosya program kabulunuzun en önemli parçasıdır.

Kanada’nın önde gelen Mimarlık programlarında University of Waterloo, Carleton University ve Ryerson University için Portfolio hazırlanmalıdır.

University of Toronto bir portfolio istemez, ancak ‘one idea’ ismini verdikleri supplemental form Mimarlık Bölümü için uygun bir aday olup olmadığınızı belirleyecek bir yazı ve çizim örneğidir. Çok dikkatle hazırlanmalıdır.
Bunun dışında, UBC-University of British Columbia ve Dalhousie University Kanada’nin en iyi Mimarlık Programlarını sunan üniversitelerdir, ancak bu okullarda Mimarlık sadece master düzeyinde sunulur. Bu okullarda eğitiminize devam etmek isterseniz öncelikle 4 yıl uzunluğundaki herhangi bir programa kayıt yaptırabilirsiniz. Örneğin BA (Bachelor of Arts)- Visual Arts programına portfolio gerekmeden başlayabilirsiniz. Mimar olabilmek için 2. sınıfı tamamladıktan sonra Bachelor of Environmental Design programına geçiş yapmanız ve bu alanda lisans derecenizi tamamladıktan sonra Mimarlık üzerine Master yapmanız gerekecektir.

Mimarlık programı sunan üniversitelerin çoğu kotalıdır, yani her yıl tüm dünya genelinden belirli sayıda öğrenciyi programa kabul ederler. Örneğin en iyi Mimarlık programlarından birini sunan University of Waterloo her yıl aldığı çok sayıda başvuruyu not dökümleri ve sınav skorlarına göre 200 kişiye indirir. İlk değerlendirmeden geçebilen 200 şanslı kişi arasındaysanız, okul sizden portfolio’nuzu ister. Bu değerlendirme sonucunda 80 kişi programa kabul edilir. Hazırlayacağınız portfolioda sunmanız gerekenler: artistik çalışmalarınız, portfolionuzu anlatacağınız bir video çekimi, Mimarlıkla ilgili hazırlayacağınız yazıdan oluşur. Tüm bu çalışmaları sistemli bir şekilde, mimarlıkla ilişkilendirerek hazırlamanızı tavsiye ederiz.

Kanada’nın önde gelen Mimarlık Programları şu üniversitelerde sunulur:

University of Waterloo
University of Toronto – Bachelor of Architectural Studies
McGill University – Bachelor of Architecture
Ryerson University
Carleton University
UBC – University of British Columbia
Dalhousie University

Mimarlık program başvurusu yapacak öğrencilerin alternatif olarak Industrial Design (Endüstriyel Tasarım), Interior Design (İç Mimarlık), Environmental Design ve Building/Civil Engineering gibi alanları da değerlendirmelerini öneririz.

Şebnem Pamukçu Erkek

Director, MOR Academia

sebnem@moracademia.net

+90 532 372 8299

 

Bu alana Hakkında yazsısı gelecek !!!