ABD, Kanada, İngilitere’deki üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesindeki Plastik Sanatlar Fakülteleri (Graphic Design, Fashion Design, Painting vs.), Tasarım Fakülteleri (Interior Design, Industrial Design) ve Mimarlık Fakülteleri‘ne hazırlanan öğrenciler için portfolyo hazırlık ve portfolyo sunumuna yönelik atölye çalışmalarımız devam ediyor.
Yurtdışında bulunan bir çok üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültelerine (Art & Design) hazırlanan öğrencilerin bir çoğu başvuruların yaptılar. Bir çok üniversitenin Portfolyo Sunumu için belirlenen son tarihler (portfolyo submission deadline) yaklaştı. Başvurduğunuz üniversiteye göre değişmek üzere, 1 Şubat – 1 Mart tarihlerinde uzun zamanalar harcayarak hazırladığınız portfolyo’nuzu artık sunmanız gerekiyor. Bu noktada adaylara önerimiz, hazırladığınız portfolyo kadar, portfolyonuzu nasıl sunduğunuz gerçeğini göz ardı etmemeniz.
Bunun yanında 15-20 parça gibi kısıtlı bir sayıda sunduğunuz çalışmaların tüm yeteneklerinizi, profilinizi ve düşünce yapınızı anlatabildiğinden emin olmanız gerekir.
Portfolyonuzda eksikleriniz olduğunu ya da portfolyonuzun henüz sunuma hazır olmadığını düşünüyorsanız kısa dönemli portfolyo sunum workshoplarımızdan faydalanabilirsiniz. Workshoplarımızda alacağınız kısa süreli eğitimlerde, etkileyici paftalar hazırlamak, artistik çalışmalarınızı daha dikkat çekici bir formda okullara sunmak ve proje hazırlarken kullanabileceğiniz farklı teknikleri öğrenmek hedeflerine kısa sürede ulaşabilirsiniz. Bu süreçte yapacağımız çalışmalar ile istediğiniz üniversitelerden kabul almak kadar, kabul aldığınız üniversitelerde okurken gerekli olacak proje sunumu teknikleri konusunda da donanımlı olmanızı ve ilk yıl üniversite çalışmalarına hazır olmanızı hedefliyoruz.
Portfolyo danışmanımız, Artun Erkek; Mor Academia 2015 kış dönemi portfolyo hazırlık atölye çalışmalarında adayların 2-3 ay gibi kısa denilebilecek bir sürede hazırladığı başvuru portfolyalarının geri dönüşümündeki kesin başarıyı şöyle açıklıyor:
“Adayların başvurulacakları bölümlere ait spesifik portfolyo içeriklerini doğru belirliyoruz. Bu bölümlere başvuruda bulunacak adayların öne çıkan kişisel eğilimlerine göre, aday’a özel, birebir verilen portfolyo hazırlık atölye çalışmalarındaki esas başarımız sadece pozitif başvuru sonuçlarıyla kalmıyor, bu bölümlerde daha sonra alacakları eğitim sürecini de olumlu yönde etkiliyor.”
Portfolyo Planlama’da dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar:
* Portfolyo sunumunuz iyi planlanmış ve yüksek kalitede bitirilmiş işleri içermelidir.
* Danışman tavsiyeleri, doğru sonuç odaklı portfolyo hazırlamanın yolunu gösterir.
* Portfolyo talep eden programlar, genel sanatsal ve tasarımsal uygulama deneyimlerinizi yansıtan çalışmalarınızı görmek ister. Aynı zamanda seçtiğiniz uzmanlık alanını destekleyen işlerin de portfolyonuzda bulunması önemlidir.
Doğru hazırlanmış portfolyo içerikleri zaman alır, bu yüzden çalışmalara başlamadan önce çok iyi planlanlanmış bir program kapsamında ilerlemek oldukça önemlidir.
Portfolyo çalışmanız şunları içermelidir:
• Yapısal düzen (structure order)
• İçerik (content)
• Sayfa düzeni (layout)
Sayfa düzeninde, yaratım sürecinin çalışmalara dahil edilmesi çok zaman portfolyonun son halinin sunulmasından daha önemlidir.
Portfolyonuzu incelerken üniversitelerin dikkat edeceği ve portfolyonuzda yer almasını önerdikleri özellikler söyle sıralanabilir:
* Yaratıcılık ve çizim yeteneğiniz
* Pratik becerileriniz
* Araştırma yaptığınızı gösteren çizim örnekleri
* Açık fikir ve deneysel yaklaşım
* Görsel iletişim beceriniz
* Fikir geliştirme yeteneğinizi gösterir şekilde çalışmalarınızda bir tema oluşturmanız
Portfolyonuz, idea çizimleri, storyboardların yanı sıra bitmiş parçalar, skeç, görsel ilgi ve düşünme belgeleri içerir olmalıdır.
Şebnem Pamukçu Erkek
Director, MOR Academia
sebnem@moracademia.net
+90 532 372 8299