Yurtdışı Eğitim Danışmanlık hizmetimizi desteklemesi ve öğrencilerimizin hedeflerine bir adım daha yaklaşmaları adına artık bünyemizde TOEFL, IELTS , GMAT, GRE ve SAT sınavlarına hazırlık dersleri sunuyoruz.
Deneyimli öğretmen kadromuz, kendi alanının uzmanlarından ve British Council bünyesinde sınav uygulayan tecrübeli yabancı öğretmenlerden oluşuyor. Maksimum başarı sağlamanız için birebir özel ders
şeklinde tasarlanan hazırlık programımız öncesinde Seviye Belirleme Sınavı uygulanmaktadır.
Yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerin lisans ve yüksek lisans program başvurularında gerekli olan sınavlara hazırlanmak, sınavlar hakkında detaylı bilgi almak için danışmanlarımıza telefon ya da email yoluyla ulaşabilirsiniz.
TOEFL/IELTS Sınavlarına Hazırlık Programları
TOEFL ve IELTS Sınavları, yurtiçi ve yurtdışında eğitim görmek isteyen adayların İngilizce yeterliliklerini ölçümleyen ve uluslararası geçerliliği olan sınavlardır. Yurtiçi ve Yurtdışında eğitim görmek isteyen adayların başvuruları ile beraber İngilizce yeterlilik sınavı olan TOEFL ya da IELTS sınav skorlarından birini sunmaları istenir.
Sınavlar Hakkında
* IELTS ve TOEFL sınavınızın geçerlilik süresi 2 yıldır.
* Turkiye’de British Council ve IDP tarafından uygulanır.
* Sınavlar sık aralıklarla uygulanır. Ancak sınavı aldığınız tarihten sonra sonucun aciklanmasi ve okullara gönderilmesi ortalama 2-4 hafta sürer. Okulların belirlediği deadline’lara kadar geçerli sınav skorunuzu okulların Admission Office’lerine göndermiş olmanız gerekir. Başvurunuzla ilgili yapmanız gereken en önemli düzenlemelerden birisidir.
* Toplamda alacağınız skora ek olarak, her bölümde almanız gereken minimum bir skor vardır. Sadece toplam skorda istenen başarıyı göstermek kabulünüz için yeterli olmayabilir.
* Yurtdışındaki üniversitelerin istedikleri sınav skoru başvurduğunuz okula ve programa göre değişebilir. Ancak pek çok eğitim kurumu, programlara direkt olarak başlayabilmeniz için aşağıdaki skorları isteyecektir.
IELTS 6.5 (her bölümde minimum 6.0)
TOEFL (ibt) sınavından 90 (her bölümde minimum 21/22)
* Bazı üniversiteler direct entry yani herhangi bir hazırlık programı okumadan direkt olarak programa başlamaya yeterli skoru olmayan öğrencilere, İngilizce Hazırlık Programı sunar. Foundation, Bridging Program ya da Conditional Acceptance (Sartlı Kabul) olarak adlandırılan program ve kabuller için de minimum bir IELTS / TOEFL skoruna sahip olmanizi isteyebilirler. Örneğin, direct entry programi icin 90 ibt TOEFL ya da 6.5 IELTS skor isteyen bir üniversite, bridging program icin 70 TOEFL ya da 5.0-5.5 IELTS skorunu görmek isteyebilir. Bu durumda seviyenize bağlı olarak 1 ya da 2 dönem üniversitenin dil kursuna devam etmeniz, ya da ünversite’deki programınıza devam ederken İngilizce takviye dersleri almanız istenebilir.
Aynı üniversitede farklı bölümler farklı bir skor isteyebildiği gibi, Direct Entry ve Bridging Program icin de farklı skorlar istenebiliyor. Bu yüzden başvuru yapacağınız üniversitelerin TOEFL/IELTS koşullarını ayrı ayrı kontrol etmenizi öneririm.
ABD üniversitelerinin pek çoğu, başvurunuzla beraber TOEFL ya da IELTS sınav sonucunuzu da göndermenizi isterler. Kanada ve İngiltere’deki üniversiteler ise sınav sonucunu göndermeniz için ek süre tanırlar. Eğitiminizi Kanada, ABD, İngiltere, Avustralya gibi ülkelerde tamamlamak istiyorsanız ve başvuruları yaparken geçerli bir IELTS/TOEFL skorunuz elinizde ise, şanslı bir adaysınız. Başvuru süreci başladığında bu sınavı tamamlamış olmanızın çok büyük avantajlarını yaşayacaksınız demektir. Bunlardan en önemlisi ise okullardan gelecek kabulleri IELTS/TOEFL skoru olmayan adaylara göre daha hızlı bir şekilde alacak olmanızdır.
Nasıl hazırlanmalıyım?
TOEFL ve IELTS sınavlarına hazırlanan öğrenciler için yurtdışındaki üniversite, kolej ve özel dil okulları bünyesinde çok sayıda yaz kampları bulunur. Bu programların uzunlugu 4-16 hafta arasında değişir. Yurtdışında üniversite eğitimi görmek isteyen adaylar 9. sınıf itibariyle yaz dönemlerinde İngilizcelerini geliştirmeye başlayabilirler.
Yaz dönemini Türkiye’de geçirmeyi tercih ediyorsanız, alacağınız birebir özel dersler sizi sınava hazırlamak konusunda oldukça faydalı kanallardan biridir. Ne kadar süre ile ders almanız gerektiği yapılacak Seviye Belirleme Sınavı sonucunda tespit edilir.
Yalnız hatırlatmakta fayda var, bu gibi sınavlara hazırlayan programlar ister yaz okulu ister özel ders olsun, İngilizceniz belli bir seviyede değilse hiç bir fayda sağlamayacaktır. Zaten bu sebeple, her iki programda da öğrenciye seviye belirleme sınavı yapılarak, şayet ders almaya uygun değilse programa kabul edilmez. Bunun yerine önce İngilizcedeki eksiklerinizi tamamlayabileceğiniz Genel İngilizce derslerine devam etmeniz en doğrusu olacaktır.
MOR Academia bünyesindeki uzman danışman ve öğretmen kadromuz ile gerek Yaz Okulu, gerekse Özel Ders konusunda öğrencilerimize servis sağlamaktayız. Yaz döneminde yapacağınız hazırlıkların ve zamanınızı etkin bir şekilde kullanmanızın, Üniversite ve Master program başvurularınızda alacağınız kabullerde büyük önem taşıdığına inanıyoruz.
Öğretmenlerimiz, uygulayacakları Seviye Tespit Sınavı ile İngilizce seviyenizi ve ne kadar süre ile ders almanız gerektiğini belirlerken, Eğitim Danışmanlarımız, başvuracağınız üniversitelerin TOEFL ve IELTS gereksinimleri ve deadline’ları doğrultusunda bir çalışma programı belirleyip, sınav planlamanızı yaparlar.
ABD’deki üniversitelere başvuru yapacak adaylar için gerekli olan bir diğer sınav SAT‘dir ve iyi bir hazırlık dönemini gerektiren bir sınavdır. SAT I pek çok okul için yeterli olabilecekken, bazı üniversiteler SAT Subject testlerinizin skorlarını görmek ister. SAT sınavı ingilizce olarak yapılır. Cok iyi derecede İngilizce bilmeniz sınavda başarılı olmanız için zorunlu ama yeterli bir koşul değildir. Kanada ve Ingiltere’deki üniversiteler SAT sınavını zorunlu tutmaz, ancak yüksek skorlarınızı göndermeniz başvurunuz için kesinlikle etkili olacaktır.
GRE ve GMAT sınavları ise yüksek lisans eğitimini almak isteyen adayların bazı bölümler için alması gereken sınavlardır. Özellikle Mühendislik, İşletme, Psikoloji gibi alanlardaki yüksek lisans (master) programları için bu sınavlar zorunludur.
Bu gibi sınavların teknik sınavlar olduğunu, ana dili İngilizce olan kişilerin dahi bu sınavlarda yeterli skoru alamayabildiklerini de hatırlamak lazım. Bu yuzden disiplinli bir çalışma, sınavdaki zaman yönetimi ve sınavın yapısını iyi bilen öğretmenlerle sınava hazırlanmanız başarılı olmanızda size faydalı olacaktır.
Sebnem Pamukçu Erkek
sebnem@moracademia.net
212 296 8387