University of Toronto’da Mühendislik Öğrencisi Olmak

Kanada’da eğtim dendiğinde ilk akla gelen ve en çok hayal edilen üniversitelerden birisidir University of Toronto. Bachelor of Industrial Engineering (Endüstri Mühendisliği Lisans) Programı‘ndan 2014 yazında başarıyla mezun olan öğrencimiz Doğan Özgürcan, University of Toronto ve Mühendislik eğitimi hakkında en çok merak edilenleri yanıtladı.

Eğitim alanında danışmanlık yapmanın belki de en keyifli tarafı öğrencilerimizin üniversiteden başarıyla mezun olduklarını görmek. Her sene sanki ilk defa başvuru yapıyormuş gibi heyecanlanıyorum her başvuru dosyasında, ama itiraf etmem gerekir ki en büyük heyecanı öğrencilerimin mezuniyet haberlerini aldığım zaman hissediyorum.

Sevgili Doğan Özgürcan ile VKV Koç Özel Lisesi’ne devam ederken tanıştık. University of Toronto gerçekten de Doğan’ın en büyük hayallerinden biriydi. – Hangi öğrencinin değil ki!- Tanıştığımız an itibariyle benim de Doğan için en büyük dileğim bu oldu. Güzel bir çalışma programı hazırladık. Bu planlamanın temeli 11 ve 12. sınıf notlarını olabildiğince yükseltme temeline dayanıyordu. Doğan bu en önemli kısmı harika bir şekilde tamamladı. Disiplinle, inanarak ve üzerinde çok çalışarak hazırladığımız dosyasıyla Dogan University of Toronto, Bachelor of Industrial Engineering (Endüstri Mühendisliği) Programı’ndan kabul aldı. Doğan’ın gerek kabul koşulları gerekse Mühendislik eğitiminin oldukça ağır olduğu bu üniversiteden kabul alacağından ve programı başarıyla bitireceğinden hiç bir zaman şüphem olmadı.

Doğan’ın University of Toronto‘daki deneyimlerinin, yeni başvuru yapacak adaylar için oldukça önemli olduğu inancıyla, bu güzel söyleşimizi paylaşmak isterim.

Doğan’cım senin gözünden Kanada’yı nasıl anlatırsın? 4 seneyi bu kadar kısa anlatmak eminim zor olacaktır ancak genel hatlarıyla iklim, yaşam, öğrencilik hayatı Kanada’da nasıl?

Kanada’da havalar yazın sıcak, kışın ise gerçekten çok soğuk. Her kış rüzgarlı, soğuk ve karlı geçiyor. Yaşam olarak refah seviyesi cok gelişmiş bir ülke ve herkes kurallara uyuyor ve çok kibarlar (Örnegin insanlar birbirine kapı tutuyor ve birbirinin hakkını hiç bir şekilde yemiyorlar) Düzenli ve son derece sistematik bir ülke. Toronto şehri ekonomik açıdan çok gelişmiş, dünyaca ünlü şirketleri barındırıyor. Öğrencilik hayatı ise çok keyifli ve okulun bir çok yurdu, sosyal faliyetleri ve sosyal tesisleri var. University of Toronto ve Ryerson University, downtown’un ve Toronto’nun en bilinen üniversiteleri. O yüzden sokaklarda hep öğrenci görebiliyorsunuz.

University of Toronto Mühendislik Programına başvuru ve kabul alma sürecin ne şekilde devam etti?

Lise eğitimimi Koç Lisesi’nde tamamladım. Üniversiteye girmek için özellikle son iki senenin notlarının önemli olduğunu öğrenmiştim. Bu yüzden programa kabul almak için lisede 11 ve 12. sınıf ders notlarımı yüksek tuttum. Üniveristeye girmek icin 80 üstü ortalama koşulu vardı, benim ortalamam % 80’in altındaydı. Ancak mühendislik için gerekli olan alan derslerim (Matematik, Fizik, Kimya ve İngilizce) oldukça yüksekti. Ayrıca TOEFL sınavından da 98 aldım ve bu okula girmem icin yeterli oldu. Tabi bütün bu başvuru sürecinde Şebnem Hanım (MOR Academia) bana cok yardımcı oldu ve rehberlik etti. Daha önce görüştüğüm bir çok danışman notlarımın University of Toronto için yeterli olmayacağını söylemişti. Ancak, Şebnem Hanım University of Toronto‘nun kabul koşulları oldukça yüksek olmasına rağmen vazgeçmemem ve mücadele etmem gerektiğini söyledi ve beni hep destekledi. Hangi derslere yoğunlaşmam gerektiği ve Personal Statement, CV gibi belgeleri hazırlarken iyi bir profil oluşturmamız konusunda çok iyi bir planlama yaptık. Okula gönderdiğimiz dosya da oldukça kapsamlı ve gerekli olan tüm bilgileri içeriyordu. Kanada’da toplam 10 üniveristeye başvurdum bunların bir çoğu yine büyük araştırma üniversiteleryidi. Başvurularımın sonucunda 9 üniversiteden kabul aldım. Bazı üniversitelerden burs almış olmak benim için çok gurur verici oldu. Uluslararası öğrenci olarak burs ile büyük bir Kanada Ünversite’sinden kabul almanın getireceği prestiji ve avantajları bilmeme rağmen tercihimi University of Toronto‘dan yana kullandım. En çok istediğim okul ve bölüme girmiş olmam inanılmaz bir mutluluktu benim için. Bu yüzden Şebnem Hanım’a ve aileme desteklerinden dolayı teşekkürlerimi bir borç olarak bilirim.

Bize biraz üniversiteden ve aldığın eğitimin içeriğinden bahsedebilirmisin?

Universityof Toronto, Kanada’nın en iyi üniversitesi ve dünyada 8. sıraya yükseldi. Kampus şehrin içine dağılmış durumda ve kampusten çıkınca hemen downtown’u ve yüksek binaları görebiliyorsunuz. University of Toronto research alanında çok yatırım yapmış, soylu bir üniversite ve bu yüzden sıralamada yeri hep yüksek. Dünyaca ünlü kitapların yazarlarından, önemli projelere imza atmış profesörlerden ders almak inanılmaz ve eşsiz bir deneyim. Hocalar ve eğitim içeriği gerçekten çok kaliteli. Ben Endüstri (Sistem) Mühendisliği mezunuyum. Endüstri Mühendisliği eğitimim sayesinde akademik olarak edindiğim bilgilere ek olarak, olaylara ve işleyişlere büyük resimden bakmayı, yaptığım her şeyde verimlilik arttırıcı yönde düşünmeyi ve analitik düşünce yapısını öğrendim.

Eğitimin ilk senesinde bütün mühendisler ortak Matematik, Fizik ve ortak grup projesi hazırlama dersleri alıyor. 2 sınıf itibariyle herkes kendi bölümünün derslerine yoğunlaşıyor. Endüstri Münendisliğine Giriş, Yüksek Matematik, Bilgisiyar Programlama, Ekonomi ve Finans dersleri aldim. 3.sınıfta Endüstri Mühendisliğine daha cok dalıp Tedarik Zinciri, Kalite Kontrol, Uygulamalı İstatistik, Ergonomi dersleri ve birkaç programlama dersi aldım. Son sınıfta ise herkes istediği alanda uzmanlaşabiliyor. (Ergonomi, Information Technology ya da Supply Chain) Ben Ergonomi Stream‘ini seçtim ve detaylı Ergonomi Design dersleri aldım.

Ayrıca, Organization Design, Integrated System Design, Engineering Psychology, Decison Support Systems gibi hem bilgisiyar odaklı hem de şirket yönetme odaklı dersler aldım.

Buna ek olarak ise, Capstone Project (bitirme projesi) bir yılı kapsayan son sınıf projesidir ve herkesin alması zorunludur. Burada bir hoca (supervisor) seçip onun projesinde gercek müşterinin (client) bir problemini çözmeye çalışıyorsunuz. Biz iki arkadas bir hastanede hasta bakıcıların yatak temizlemelerini optimim süreye indirgemek ve bu süreyi verimli sekilde düzenlemek için bir kaynak (resource) simulasyonu yaptık ve bu sayede hiç bir hastabakıcı beklemelere maruz kalmayacak ve hasta yatakları en hızlı ve optimum şekilde temizlenebilecek hale gelecektir.

Üniversite’nin ilk yılının oldukça zor olduğu söyleniyor. Bu konuda neler söylemek istersin? Yeni başvuran ya da ilk senesini orada geçiren öğrencilere tavsiyelerin nelerdir?

Üniversitenin ilk yılları açıkçası biraz zor oldu çünkü liseden üniveristeye geçiş bir adaptasyon süreci gerektiriyor. Bir de Türkiye’den Kanada’ya geciş yapınca yeni bir ülke, yeni bir kültür ve farklı bir eğitim sistemine adapte olmanız gerekiyor. Bu da süreci biraz daha uzatıyor. Ben de bir çok uluslararası öğrenci gibi bu süreçte daha fazla zorlandım. Ayrıca üniversitede kendi başınasınız. Yani kimse sizin için git ödevini yap git buna çalış demiyor. Bütün sorumluluk ve bilinç size ait oluyor. Ben de ilk dönem zorlandım, ancak sonra çok sıkı ve düzenli calışarak bu süreci atlattım. Bütün derslerimin ortalamasi 80 üstü olduğu için, son dönemi Dean’s (Honours) List ile bitirmem benim için ayrı bir guru kaynağı oldu ve yükselen bir grafik çizerek University of Toronto‘dan mezun oldum. Yeni gelenlere tavsiyem tabi ki zorlanacaksınız ama unutmayın herkes bu yollardan geçiyor bu yüzden biraz disiplin ve özveriyle derslere alışmanız hiç zor olmayacaktır. Aynı zamanda sosyal faliyetlere katılmak, okulun sunduğu her imkandan yararlanmak da bu süreçte size destek sağlayacaktır.

Sence üniversite eğitimini Kanada’da almak ile Türkiye’de almak arasındaki en büyük fark nedir?

Bence, yurtdışında aldığınız eğitimin en büyük katkılarından biri vizyonunuzun büyük ölçüde gelişmesi. Bunun yanında eğitim aldığınız konuları farklı bir eğitim metodu ile öğreniyor olmanız çok büyük bir artı değer. Bir de çok guzel bir arkadaş çevrem oldu (genellikle çoğu Türkler’den oluşuyordu) Ancak sınav zamanları gercekten çok stresli oluyordum hatta bazen ya yapamazsam diye kendime hep soruyordum. Kanada’da özellikle de University of Toronto‘da mühendislik okuyacak öğrencilerin şundan emin olması gerekir ki Mühendislik diploması, dersleri takip etmeden, sınavlara çalışmadan ve projeleri zamanında teslim etmeden alınabilecek bir diploma degil. Üniversite sizi deadline’lar ve projelerle oldukça zorladığı için hep bir sınav ve not kaygınız oluyor. Zaman yönetimi bu yüzden çok önemli, zamanınızı çok verimli ve dikkatli kullanmanız gerekiyor. Bu yüzden her öğrenci gibi benim de eğitimim boyunca endişelerim oldu. Bir keresinde bir sınavım çok kötü geçmişti ama herkesin kötü geçmiş olduğunu öğrendim ve bütün sınıf o sınavdan kalmıştı Böyle bir durumda bell curve (çan eğrisi) yapıldığını ve notumun bir anda tavana vurduğunu öğrenince çok sevinmiştim. Yani okul ve sınavlar ne kadar zor olsa da aslında bölümünüzdeki öğrencilerle mücadele ediyorsunuz. Ancak dünya çapında tanınan diplomanızı aldığınızda hissettikleriniz, konulara hakimiyetiniz ve dünya vatandaşı olduğunuzu bilmenizin verdiği keyif gerçekten inanılmaz güzel.

Kattığı vizyona ek olarak, Türkiye’de çok iyi üniversiteler var ama Kanada’da eğitim almanın farkı bence daha seçici ve zor olduğu için daha kaliteli bir eğitim alıyor olmanız. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olduğunu hissettiğiniz en belirgin alanlardan biri eğtim sanırım. Öğretme metodları çok daha farklı. Daha çok projeler oluyor ve grup projelerinde insanları tanıyıp genel olarak insanlarla nasıl çalışırsınız ve bir şeyi nasıl zamanında yetiştirirsiniz bunu anlıyorsunuz. Takım çalışması ve zaman yönetimi konularına hakim olduğunuzda iş hayatının pek çok alanında başarıyı yakalamanız tesadüf olmuyor. Özellikle benim bölümüm grup projelerine dayalıydı ve bu yüzden insan ilişkilerim ve takım calışmasına olan inancım okulu başarıyla bitirmemde çok önemli bir faktör oldu.

Doğan Özgürcan, University of Toronto, Bachelor of Industrial Engineering ’14

Şebnem Pamukçu Erkek

Director, MOR Academia

sebnem@moracademia.net

+90 532 372 8299