Yurtdışı Üniversite Başvuruları

Bu yıl 12. sınıf öğrencilerini oldukça yoğun bir dönem bekliyor.

Türkiye’de üniversite sınavlarına hazırlık dışında son yıllarda bir çok öğrencinin önceliğini yurtdışında üniversite eğitimi aldı. Yurtdışında üniversite seçimleri ve başvuruları ile ilgili önerilerimizi ve dikkat edilmesi gereken bazı noktaları sizlerle paylaşmak isterim.

Yurtdışında üniversite eğitiminde başvuru süreci, okul başvuruları ve dosyanızın hazırlık aşaması için minimum 1 yıla ihtiyacınız vardır. Şayet sanat okulları, mimarlık gibi bölümlere başvuru yapacaksanız, bu sürece minimum 2 yıl öncesinde başlamak çok daha faydalı olacaktır.

Birçok okulun başvuru süresi Aralık – Ocak ayında bitmektedir. Örneğin Mcgill Üniversitesinin ve Torono Üniversitesinin son başvuru tarihi 15 Ocak’tır. London King’s College’ın, Westminster University, Imperial College, SOAS, Brunel University ve İngiltere’deki bir çok üniversitenin son başvuru tarihi 15 Ocak’tır. Ocak ayına kadar başvuru yapma hakkınız olmasına rağmen, başvurularınıza Eylül ayında başlamak sizi oldukça avantajlı bir konuma getirecektir. Erken başvuru yapmak, dosyanızı hazırlamak ve eksiklerinizi üniversitelerin belirlediği son tarihlere kadar tamamlamak için önemli bir fırsat olacaktır.

Öncelikle okul ve bölüm seçimlerine karar vermeniz gerekmektedir. Doğru okul ve bölüm seçimi sizi başarıya bir adım daha yaklaştıracaktır. Zira hedeflenmeden, tam olarak incelemeden veya baskı ile yapılan program veya üniversite seçimleri, öğrencinin başarı grafiğini düşürebilir. Bundan dolayı program ve üniversite seçimi, yurtdışı üniversite başvuru sürecinin temelini oluşturur. Üniversitelerin birbirine benzerlik gösteren genel kabul şartları dışında, başvuru yapan öğrencilerden beklediği özel şartlar da olabilir. Erken başvurularla, üniversite ve bölüm seçimleriniz doğrultusunda okulların spesifik olarak sizden talep ettiği şartları yerine getirmek için fırsatınız olacaktır. Başvurularınızın ardından her okulun sizden talep edeceği yabancı dil yeterlilik (TOEFL, IELTS, DELF, DALF, TFI) vb) sınavları için gerekli planlamayı yapmanız gerekmektedir. Okullar bu sınavların resmi sonuçlarını ulaştırmanız için de size bir süre verecektir.

Yurtdışındaki bir çok üniversite Türkiye’deki yurtdışı eğitim fuarlarına katılmaktadır. Ekim ve Kasım ayları üniversitelerin ziyaretlerinin daha sık olduğu bir dönemdir. Başvurularınızın bu süreye kadar üniversitelerin eline ulaşmış olması size, dosyanızla ilgili olarak okul yetkilileri ile birebir görüşme şansı verir. Üniversitelere göndereceğiniz başvuru dosyanızda, tüm akademik belgelerinizin eksiksiz ve resmi olması önemlidir. Aynı zamanda eğitim hayatınızı ve eğitim hayatınızda aldığınız başarıları, başvurduğunuz üniversiteyi ve programı neden istediğinizi iyi ifade eden ek belgeler sunmanız da dosyanızı güçlendirecektir.

Kısaca, yurtdışı üniversite başvurularınıza başlamadan önce, alacağınız kararlar da dahil olmak üzere, başvurularınızı tamamlayıp, üniversite kabullerinizin elinize ulaştığı süreye kadar titizlikle çalışılması gereken bir süreç sizleri bekliyor.

Melike Sirin Cevikol

melike@moracademia.net

C: +90 532 397 55 65