HOMESICK YA DA KÜLTÜR ŞOKU
Eylül ayının gelmesiyle pek çok öğrenci yerleştirildikleri üniversitelerde eğitimine başladı. Pek çoğumuzun gülümseyerek hatırladığı, zamanı geri alabilsek dönmek istediğimiz yıllardır üniversite yılları. Ancak, eğitimini yurtdışındaki üniversitelerde tamamlamak isteyen ve danışmanlığını yaptığımız öğrencilerimizin bu yılları güzel hatırlayabilmesi için bazı önemli noktaları kendilerine sıklıkla hatırlatıyoruz.
Yurtdışı eğitim literatürüne homesick ya da kültür şoku olarak geçen periyod, bir çok uluslararası öğrencinin eğitim ve iş hayatındaki başarısını etkileyebiliecek önemli bir süreçtir. İlk 4-6 ayı kapsayan bu süreç üniversite hayatınız boyunca karşılacağınız en zor dönemdir diyebiliriz.
Akademik anlamda üniversitenin ilk yılını başarıyla tamamlamak ise bölümünüzü başarıyla bitirebilmeniz için en önemli senedir. Yüksek lisans yapma olasılığınızı, yaptığınız iş başvurularını, staj imkanlarını hatta ne kadar maaşla çalışabileceğinizi belirleyecek en temel şey not ortalamanız olacaktır.
Daha sonraki senelerde seçebileceğiniz ders sayısı, derslerinizi uzmanlaşmak istediğiniz alanlardan seçebiliyor olmanız, daha küçük sınıflarda ders görüyor olmanız, yabancı bir dile ve kültüre hakimiyetinizi arttırmanız ileride ki yıllarda karşılaşabileceğiniz güçlükleri de en aza indirir.
Ancak ilk yıldaki bu önemli süreci kolay atlatmanızı sağlayacak en önemli şey ise nelerle karşılaşacağınızı ve karşılaşacağınız zorluklarda hangi çözümleri uygulayabileceğinizi bilmenizdir.
Nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Genellikle ilk yıl alacağınız dersler çok temel ve başlangıç derslerinden oluşur. Konuların içerikleri devam ettiğiniz programın en genel halidir diyebiliriz. Bu anlamda kolay gibi gözükse de, ilk yıl derslerinin fakültelerdeki pek cok bölümle ortak dersler olduğunu düşündüğümüzde, karşımıza kalabalık sınıflar çıkar. Kalabalık sınıf demek ise bu konu başlığında soru sormaktan çekinen öğrenciler olarak yorumlanabilir. 10-20 kişilik sınıflarda eğitim gören öğrencileri 300-600 kişilik sınıflara aldığınızda öğrencilerin sormak istedikleri sorular konusunda çekingen davranmaları ve derslerin daha hızlı ilerlemesi öğrencinin bir an için yükünü fazla hissetmesine sebep olabiliyor.
Her ne kadar öğrenciler istenen TOEFL/IELTS skorlarını almış olsalar ya da İngilizce / Fransızca eğitim veren bir liseyi bitirmiş olsalar dahi, ana dili İngilizce olan bir öğrenciye kıyasla bu çekingenlikleri biraz daha fazla, dile hakimiyetleri ise biraz daha azdır.
Zaten farklı bir dil ve farklı bir kültüre alışmaya çalışan bir uluslararası öğrencinin dikkat etmesi gereken bir de eğitim sistemleri arasındaki farklar vardır. Yeni bir sisteme adapte olmak, pek çok öğrenci için çok kolay değildir.
Adaptasyon sürecine hazırlıkta neler yapabilirsiniz?
* Yurtdışında devam edeceğiniz ülkenin eğitim sistemini öğrenmeye çalışın. Üniversitenin ve spesifik olarak devam edeceğiniz bölümün koşullarını bilmek önemlidir. Pek çok öğrenci sistem konusunda yeterli bilgiye sahip olmadiği için sistem içinde kaybolabiliyor.
* Üniversiteye devam ettiğiniz 1-2 hafta size Add/Drop yani seçtiğiniz dersi değiştirme imkanı verilir. Aynı dersi başka bir profesörden almanız, zorunlu olmayan derslerinizi değiştirip yerine daha çok ilginizi çeken bir konu ile ilgili ders alabilirsiniz. Bu periyodu takip etmeniz sizi ilk yılınızda daha başarılı kılacaktır.
* Withdrawal tarihleri ise genellikle üniversite başladıktan bir ay sonra son bulur. Bir dersi withdraw etmeniz demek o dersi o dönem için bırakmanız ve not ortalamanıza yansımaması anlamına gelir. Her öğrenci bir dönemde 15 kredi (ortalama 5 ders) alır. Şayet bölümünüzü bitirmek için zorunlu bir dersi withdraw etmek isterseniz, bu durumda o dersi bir sonraki dönem ya da bir sonraki sene aynı dersi yeniden almanız gerekir. Ancak ders sayınızın azalması diğer derslerde daha başarılı olmanız anlamına gelir. Bu gibi işlemler için Fakülte danışmanınızdan mutlaka destek almanız gerekir.
* Yeni bir kültür, yeni bir ülke ve yeni bir çevreye alışmak için harcayacağınız zaman ile akademik çalışmalarınız için ayırdığınız zamanın dengeli olması önemlidir. Genellikle üniversiteler Eylül ayında başlar ve Aralık ortasında dönem biter. Tüm bilgileri almak, sınavlara hazırlanmak için önünüzdeki zaman aslında çok da uzun değil.
* Kanada, ABD, İngiltere ve Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde eğitim sistemi ezber sisteminden oldukça uzaktır. Derslere devam zorunluluğu olmasa dahi, derslere devam etmeniz başarılı bir öğrenim hayatı için zorunluluktur.
* Bir çok derste vize ve final sınavı olarak bildiğimiz sınavlar yerine, dönem boyunca ödev ya da proje hazırlamak suretiyle not alırsınız. Verilen ödevlerin takibini yapmak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır. Bazı profesörler derste yapacağınız ödevi söylemeden, üniversite portalınıza yapmanız gereken ödev detaylarını ve proje teslim tarihini belirtirler. Bu yüzden online portal’inizi sürekli takip etmenizi öneririz.
* Sosyal hayat, hobileriniz ve eğlence için ayırdığınız zamanı sadece hafta sonuna saklayın. Bu, çalışmalarınızı bir sisteme koymanız açısından iyi bir ajanda oluşturmanızı sağlayacaktır.
* Kanada, ABD, İngiltere ve Avustralya‘nın eğitim sistemlerinde şayet not ortalamanız iki dönem üst üste 2.0’nin altındaysa “on probation” yani sınama dönemine girersiniz. Pek çok üniversite iki dönem üst üste başarısız olan öğrencinin okul ile ilişiğini keser. Bu durumda başka bir üniversiteye gitmek istediğiniz durumda dahi, başarısızlık yaşadığınız üniversitede aldığınız notları ve dersleri sunmak zorunda kalırsınız. Lise notlarınız yüksek olsa bile, üniversitenin ilk senesindeki başarısızlığınız, yapacağınız yeni üniversite başvurusu için oldukça olumsuz etkiler bırakacaktır.
* Şayet dersleriniz çok başarılı gitmiyor ve sınav notlarınız düşük geliyorsa, hiç vakit kaybetmeden Türkiye’de destek aldığınız danışmanınız ile iletişime geçin. Dönemi başarısızlıkla bitirdiğiniz dersleri yeniden almanız (repeat etmeniz) size ilerideki yıllarda dezavantaj sağlayabilir. Ancak erken hareket etmeniz sizi pek çok riskten uzak tutacaktır.
MOR Academia olarak başarılı bir eğitim yılı geçirmenizi dileriz.
Şebnem Pamukçu Erkek
Director, MOR Academia
sebnem@moracademia.net
+90 532 372 8299